Jiggfiske efter abborre är förmodligen den vanligaste fiskemetoden i vårt land. Detta fiske är både roligt och enkelt plus att det kostar lite i jämförelse med andra fiskemetoder. I denna artikel går jag igenom kortfattat grunderna i jiggfisket samt tittar på vilken utrustning som man kan behöva. Vi tittar sedan på olika jiggar, var man hittar abborren om sommaren samt en del tips och trix som kan ha nytta av i sitt fiske.
Utrustning, abborrfiske med jigg
Spön
Idag finns ett stort utbud av speciella jiggspön. Dessa spön skall vara lättkastade med snabba klingor och toppaktion för att man skall kunna känna varenda hugg. Spöet skall också ha en bra ryggrad för att man skall kunna sätta in snabba mothugg. Längden på spöet är till viss del en smaksak men jag föredrar ett lite längre för att det har bättre kast och drillnings egenskaper. Lämpliga längder är 6-9 fot. Det finns även speciella Dropshotspön som kännetecknas av extra mjuka spötoppar för att man skall känna minsta lilla stöt även när jiggen står helt still.
Rullen
När det gäller fiskerullar finns det en uppsjö av bra modeller som passar till jiggfiske efter abborre. De flesta föredrar nog haspelrullar men det funkar även utmärkt att fiska med multirullar. För runt 500 kr får man en helt okej rulle, vill man ha en riktigt bra rulle får man lägga ytterligare en femhundring.
Linan
Till jiggfisket lämpar sig flätad lina klart bättre än nylon. Anledningen till detta är att den flätade linan är stummare och känsligare vilket innebär att man känner av huggen betydligt bättre. Lämplig dimension på linan är ca 0,15 mm.
Jiggskallar
Idag är utbudet av bra jiggskallar betydligt bättre än för några år sedan då jag upplevde att många inte höll måttet. Se till att ha ett antal jiggskallar i varierande vikter från 3-12 g så klarar man sig i de flesta situationerna. Satsa på kända märken. Mina favoriter är Spro jiggskallar liksom Savage gears nya ”skruvkrok” Cork Screw Heads.
Övrigt
Bra tafsar och beteslås är viktigt. Jag gör mina tafsar själv av flourocarbon. Finns det mycket gädda i de vatten man fiskar i brukar jag använda mig av lite grövre dimensioner runt 0,50 mm, annars föredrar jag runt 0,25 – 0,40 mm. När det gäller beteslås finns det flera olika modeller. Min favorit är AFW Mighty snap swiwels. En pålitlig våg, ett måttband och håv är andra saker som jag inte vill vara utan. Likaså en bra fisketång, solbrillor och en kamera.
Fisketeknik, jigga abborre
Den största fördelen enligt min mening med jiggfisket är att man kan variera fiskesättet på så många olika sätt. Grunden i jiggfisket är att aktivt jobba med spöet samtidigt som man skall ha kontroll på hur jiggen rör sig liksom att känna varenda hugg. Att bara hålla i spöet och veva in betet i samma fart fungerar sällan. Men med lite erfarenhet och lite kunskap lär man sig rätt snabbt hur det fungerar. Här lite tips på vägen dit...
- Anpassa hastigheten efter rådande vattentemperatur. Generellt sett bör man fiska snabbt då vattnet är riktigt varmt och sakta då det är kallt.
- Variera hastigheten på betet. Testa veva hem jiggen snabbt följt av ett spinnstopp. Detta är många gånger dödligt effektivt. En annan taktik som brukar fungera är att låta jiggen sjunka till botten och sedan veva den sakta upp mot ytan för att sedan låta den sjunka ner igen.
- Mitt i sommaren då det är riktigt varmt i vattnet tycker jag att man inte skall vara rädd för att testa lite större jiggar runt 10-12 cm. Byt också till en tyngre jiggskalle runt 10 gram. Fiska sedan jiggen riktigt snabbt så får den en hetsig gång. Detta brukar kunna trigga igång de större abborrarna.
En fin abborre som högg mitt i sommaren under ett trögt fiskepass. Efter flertalet kast i samma område kom så hugget. Ibland lönar det sig att nöta, speciellt om man vet att abborrarna finns där.
Tips och trix för att lura abborrarna till hugg
Det är rätt vanligt att abborrarna ibland bara följer med men vägrar att hugga. Just abborren kan vara riktigt svår att lura vid vissa tillfällen. Men som tur är finns det en del knep man kan ta till för att få igång abborrarna. De mer klassiska åtgärderna vid dessa tillfällen är att byta bete, testa olika färger , gå ner i storlek på jiggen, testa olika hastigheter och göra spinnstopp.
Något som har fungerat bra för mig vid åtskilliga tillfällen är att fästa en spinnarsked i jiggen eller jiggkroken. Man kan även trycka in en rasselstav i jiggen för att förstärka ljudet.
Olika typer av doftmedel kan ibland göra skillnad. Dessa finns numera mestadels i sprayburkar så bara att spray in jiggen. Vad det gäller doftmedel bör man tänka på att när vattnet är varmt så försvinner effekten mycket snabbare. Generellt sett så tycker jag att doftmedel fungerar bäst under tidig vår och sen höst när det börjar vara riktigt kallt i vattnet och då man fiskar jiggen långsamt nära botten. Finns flertalet märken som fungerar bra, skulle jag rekommendera nått specifikt får det bli YUM Doftspray i dofterna (shad, shrimp och bloodworm).
Har man två spön är det inte fel att tackla upp bägge. Ibland händer det att storabborrarna jagar i grupp och följer efter ändå in till land eller båten. Har man då på en abborre så droppar man bara ned det andra betet och plötsligt står man där och drillar fisk med två spön!
Väder, yttre förhållanden
Bästa abborrfisket har man i regel under rejäla högtryck när lufttrycket är högt och stabilt. Väderomslag kan ibland få igång abborren rejält, speciellt före och efter regnskurar. Dagarna efter fullmåne tycker jag känns speciellt heta, speciellt kvällsfisket.
Jiggar för abborre
Idag finns en hel uppsjö av jiggar och utbudet växer för varje år. Själv gillar jag att testa alla nya modeller vilket har lett till att jag nu har en hög med betesboxar fulla med abborrjiggar. Det finns med andra ord många modeller och märken att välja med. Här är några av mina favoritjiggar...
Westin Shad teez
Westin Shad Teez är en klassisk shadjigg som har en ruskigt tilltalande gång. Den liksom rullar fram i vattnet och rör sig även i mycket låga farter. Westin Shad teez finns i massvis av heta färger och precis som alla jiggar från Westin håller kvalitén och finishen väldigt hög klass. De storlekar som lämpar sig bäst till abborrfiske är 9 cm respektive 12 cm.
Klicka på bilden för att komma till produkten.
Här hittar du vårt övriga spännande utbud av Shad teez!
Twintail jigg
Små dubbelsvansade jiggar, twintails skall man inte underskatta när det gäller abborrfiske. Trots det ökade utbudet av fiskliknande jiggar så finns det stunder jag hellre föredrar en twintail jigg. En riktig ”abborrkiller” är en twintail i kombination med en spinnarsked. Denna kombo bör testas om man inte har gjort det, speciellt de dagar då abborrarna bara följer efter utan att hugga.
Ett bra paket med ett antal twintail jiggar som du kan alternera mellan!
Sommarplatser för jiggfiske efter abborre
I närheten av större stim av småfisk Sök efter större stim av småfisk. Hittar man dessa är man oftast abborrarna på spåren.
Hårda bottnar
Abborren likt annan rovfisk älskar hårda bottnar. Sök efter stengrynnor. Dessa är ofta rena abborrmagneter. Branter En rejäl brant är alltid intressant ur fiskesynpunkt. Här samlas oftast stim av småfisk som i sin tur lockar till sig rovfiskar. 3-6 meter tycker jag ofta är ett intressant djup men i djupare sjöar med klart vatten kan man hitta abborrarna betydligt djupare.
Utanför vassar
Under vissa perioder om året kan abborrarna söka sig till grunda och vegetationsrika platser såsom större vassbälten. Just i kanten av dessa vassar kan abborrarna husera.
Bäck och åmynningar
Dessa platser är alltid ett potentiellt tillhåll för abborren. Vattnet är här oftast lite syrerikare, näringsrikare och svalare vilket i sin tur lockar till sig fiskar av alla de slag.
Lycka till!
Av: Mats Nilsson – Mieko Family