Nu ska jag hylla den nya effektiva metoden flötemete efter hälleflundra. Det var först i år som jag testade metoden ordentligt under ett hällepass med Nordic Safari's stamkund Peter. Redan under första driften hade vi några flundror som nafsade och följde efter jiggarna på ekolodet, men tog aldrig ordentligt. Så i andra driften slängde jag i ett flötmete riggat för hälleflundra, som jag sedan skulle placera i fören på båten. Jag hinner bara sätta spöet i spöhållaren innan flötet försvinner långsamt ner mot djupet, precis som när man tappar i plånboken eller mobilen. Med några hårda och snabba vevtag sitter dagens första. Den här dagens fiske räddades av flötmetet. Ena dagen ville Peter dunka katt. Vi passade på och ha två flötmete ute under tiden. Flötmetets kanske största fördel är att dem inte är i vägen. Flötena ligger 10-20 meter bakom båten och trasslar varken med jiggar eller fisk om man sköter det enligt regelboken.
Hur tacklar jag flötmete efter hälleflundra?
(Klicka på bilden för att komma till produkten)
Jag har hållit det simpelt. Havsfiske ska vara simpelt. Mer avancerande riggar resulterar bara i mer problem och frustration ute på havet. Flötena jag använder är Spro Waller med bärkraft på 300 gram. Flötena har jag riggat för enklast möjlig hantering och användning. Jag har tacklat dem med exakt samma princip som en vanlig sidoparavan till trollingfiske. Dock har jag bytt bort beteslåset mot en hake, den som trollingfiskare placerar på planerboardlinan. Haken är superenkel att fästa och ta av linan. Hakens funktion är att flötet sitter kvar runt linan, trots att linutlösaren löst ut. Linan löper fritt genom haken och flötet flyter där linan skär ytan, utan att vara ivägen eller guppa iväg. För att fästa haken och linutlösaren (som ska vara extra stark) tar jag bara vanlig nylon och trär igenom flötet. Linutlösaren knyter jag på ovansidan, vilket är ett måste för att den inte skall lösa ut oprovocerat, och haken på undersidan.
Som tyngd använder jag passande 300 grams sänken. Dessa sänken är glidande på flätlinan. Efter sänket kommer en stor mjuk svart gummipärla för att skydda knuten till lekandet. Efter lekandet så ska det vara tjock nylonlina för att inte gå av under under fight. Själva tafsen från lekandet till kroken bör vara cirka 70-100 cm. Nylonen föredrar jag i ordentlig tjocklek, från 1,8 till 1,2 mm. Föredrar tjocklek i den övre halvan, så är man redo om det kliver på en ladugårdsdörr.
Krok till mete efter hälleflundra
(Klicka på bilden för att komma till produkten)
Cirkelkrok har jag använt uteslutet till flötmete hela säsongen. Var extremt skeptisk i början men är helt såld på det nu! Just vid flötmete så känner man inte när hälleflundran tar betesfisken första gången och hur länge den tuggar i sig betesfisken. På så vis så finns en stor risk att dem sväljer hela betesfisken innan man hinner notera att det är hugg. Däremot, efter ett tag lär man sig att se på flötet när flundran tar betesfisken.
Hur flötmetar jag hälleflundra?
Själva processen när man ska börja fiska är enkelt. Ta cirkelkroken och fäst den absolut längst fram i över- och underkäken på betesfisken och släpp sedan SAKTA till botten. Väl nere vid botten är det viktigt att veva tills man känner sänket får kontakt med lekandet och betesfisken. Ofta känner man att det blir en tung duns. När man flötmetar gäller det att veta sitt område och ha lite koll på hur botten ser ut framför dig. Kommer djupet gå upp eller kommer det gå ner? Beroende på drift och hur botten ser ut framför dig vevar man upp antalet meter där det kommer vara grundast, +2 till 3 meter extra. Sedan för man lätt på haken över linan och fäster linutlösaren på linan och skickar ut flötet 10-20 meter bakom båten.
Det som är viktigt och tänka på vid mothugg är inte att smacka på ett klassiskt dundermothugg, utan mer göra som dem gör på de lite varmare breddgraderna och tokvevar in kroken i fisken. Så när flötet har dykt och rullen börjar knarra så behöver man inte stressa. Att vara snabb att frikoppla rullen för att reducera motståndet för fisken, är däremot bra. Blir hälleflundran misstänksam, kanske den spottar ut betet. Det är ingen idé att vänta på att flundran ska svälja. Det funkar oftast att veva fast den ganska omgående.
Betesfisk till flötmete efter hälleflundra
När det kommer till betesfisk så funkar det mesta, sej/kolja/torsk/uer. Hälleflundror är glupska fiskar och äter allt. Däremot föredrar jag mindre sejar på 400-800 gram beroende på krokstorlek och fiskens aggressivitet. Betesfisk är särskilt effektivt om man är ute efter stor hälleflundra. Ett naturligt bete är alltid väldigt bra på de stora individerna, oavsett fiskart.
Men man skall inte glömma flötmetets alla nackdelar. Metoden är känslig för hög drift och stora djup. Flötmete gör sig effektivast i låg drift på ganska grunt vatten, ju snabbare drift ju grundare får man gå om det ska leverera. Metoden gör sig därför utmärkt till dagar då man har "för bra väder" och dåliga drifter. En sak som gör flötmete efter hälleflundra fruktansvärt roligt är att chansen för dubbelhugg ökar eftersom man inte behöver veva upp flötmetet när man krokar fisk på jigg eller vertikalt mete.
Vill du ha ett enkelt och bra "Ready to fish"-kit finns detta från Wiggler där flöte, tackel, krok och sänke ingår.
(Klicka på bilden för att komma till produkten)